Общество

Синдикати блокираха центъра на София с искане за достойни заплати

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

КНСБ и КТ "Подкрепа" протестират пред Народното събрание с искане за увеличаване на доходите и заплатите.

Протестиращи има от цялата страна, а основните послания на протестния митинг са: "Искаме достойни работни заплати за достоен труд", "Не искаме да бъдем работещи бедни" и "Как се живее със 750 лева?".

Не може едно здравно заведение да бъде търговско дружество, не може да си играем с живота на хората, заявиха и работещите в сферата на здравеопазването.

Синдикатите призоваха политиците да излязат от парламента и да покажат, че имат сърца. Те настояват институционалните представители да започнат работа, а президентът да покани на среща представителите на синдикатите.

Националният протест на синдикатите продължи с автошествие в София. 

Жълтите павета са арена и на още протести – с искане за по-високи заплати там излизат и служители на БДЖ, както и синдиката на служителите в затворите в България, които подкрепят съвместните действия в протеста на Конфедерация на труда "Подкрепа" и Конфедерация на независимите синдикати в България.

Синдикат на служителите в затворите в България се присъединява солидарно към справедливите искания на КТ "Подкрепа" и КНСБ и настоява за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г., за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

В декларация на КНСБ и КТ "Подкрепа" се казва, че България се намира в много важен момент. Опасяваме се, че ще бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена за пореден път върху работещите хора, въпреки че ние – техните представители, многократно сме предупреждавали за ефектите, до които води липсата на адекватна политика по доходите.

"Страната ни посрещна тази криза на дъното по трудови възнаграждения в ЕС и на първо място по ниво на неравенства. За съжаление, правителствата ни през последните години не се стремят достатъчно, за да изградят истинска социална държава, гарантираща справедливо разпределение на създадените блага", заявяват синдикатите.

От 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща на "Дондуков" 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа".