Свят

Първите системи „Пейтриът“ ще пристигнат в Украйна след месеци

От Euronews България Euronews България

САЩ ще предоставят на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да ѝ помогнат да се противопостави на непрестанните въздушни атаки на Москва.

Системата е част от помощта в размер на 1,85 млрд. долара, представена успоредно с посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон. Това беше първото му пътуване извън Украйна след инвазията на Русия през февруари.

Съобщението, че Америка предоставя на Украйна системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ е  значителна победа за Киев, който неведнъж е настоявал пред Вашингтон за нея, както и силен знак за подкрепата на САЩ за Украйна, която ще спомогне за засилване на отбраната на страната.

Противовъздушна отбрана "Пейтриът" е способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег на действие и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Реалната поява на батареи "Пейтриът" в Украйна обаче ще отнеме най-вероятно месеци. Защото подготовката на украински военни за работа с тях изисква време, не е ясно кой модел на системата ще бъде изпратен и колко броя, но за тях ще са нужни десетки и може би стотици подготвени специалисти.

Новината дойде на фона на срещата между американския и украинския президент. Джо Байдън увери Зеленски, че Америка няма да изостави Украйна сама срещу руската агресия. 

 

Американският народ знае, че ако останем безучастни пред лицето на такива явни атаки срещу свободата и демокрацията и основните принципи на суверенитета и териториалната цялост, светът със сигурност ще се сблъска с по-лоши последици. 

Джо Байдън, президент на САЩ

В отговор Зеленски казва на Байдън, че изпитва сърдечна признателност към САЩ. Той благодари специално на Байдън за голямата му подкрепа за страната му.

 

Изключително много съм ви признателен. От мое име и от името на целия украински народ - специални благодарности към вас, господин президент, защото Америка и много други страни ни помагат. Войната не е приключила. Благодаря ви за сътрудничеството - за военната помощ, на Конгреса. Изказвам благодарности от името на обикновения украински народ към обикновените американци. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски беше посрещнат с постлан червен килим и два флага един до друг: на САЩ и на Украйна в Белия дом. 

Президентът Байдън и съпругата му Джил посрещнаха украинския лидер, след което му стиснаха ръката и позираха за няколко снимки.