Свят

Зеленски пристигна в САЩ в опит да осигури по-голяма военна подкрепа за Украйна

От Euronews България Euronews България
Biden Zelenskyy Washington AP Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ в първото си пътуване извън Украйна от началото на войната на Русия срещу страната му.

Малко преди да пристигне, Зеленски написа в "Туитър", че посещението, ще укрепи устойчивостта и отбранителните способности на Украйна и ще даде възможност да бъде обсъдено сътрудничеството със Съединените щати, предаде БТА.

В Белия дом украинският президент Володимир Зеленски благодари на президента Джо Байдън, американските депутати и „обикновените хора“ на Америка за тяхната подкрепа, предаде Асошиейтед прес.

В откритата част пред медиите преди началото на срещата, американският държавен глава каза на Зеленски, че украинците „вдъхновяват света“.

В кратки коментари пред репортери Байдън каза още на Зеленски, че за него е чест да бъде до украинския президент и обеща да продължи финансовата, военната и хуманитарната помощ за Украйна. Байдън също предупреди, че Русия „се опитва да използва зимата като оръжие“ във войната.

Зеленски заяви, че е искал да посети Съединените щати по-рано, но не е могъл. Той подчерта, че „войната не е приключила“ и че страната му е изправена пред много предизвикателства в битката с Русия.

Междувременно от Вашингтон обявиха, че ще предоставят военна помощ на Украйна в размер на 1 милиард и 850 милиона долара. Част от нея е и системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".