Свят

САЩ ще доставят на Украйна системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

От Euronews България Euronews България
Patriot Missile System AP Снимка: AP

Администрацията на Байдън обяви в сряда, че ще предостави 1,85 милиарда долара военна помощ на Украйна, отпускайки финансиране за ракетната система "Пейтриът" (Patriot), докато украинският президент Володимир Зеленски се кани да пристигне във Вашингтон за първото си известно пътуване извън страната след началото на руската инвазия през февруари, съобщава AP.

Съобщението на Белия дом дойде броени часове преди очакваното пристигане на Зеленски в страната. Пакетът включва 1 милиард долара оръжия и оборудване от запасите на Пентагона, включително за първи път системата "Пейтриът", както и 850 милиона долара финансиране чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.

Част от пакета ще бъде използван за финансиране на сателитна комуникационна система, която вероятно ще включва ключовата сателитна система SpaceX Starlink, собственост на милиардера Илон Мъск.

„Докато Русия продължава бруталните си атаки срещу критична инфраструктура в Украйна, Съединените щати приветстват президента Володимир Зеленски във Вашингтон днес, за да подчертаят нашия траен ангажимент към народа на Украйна“, каза държавният секретар Антъни Блинкен в изявление, добавяйки, че САЩ ще предоставят „критично нови и допълнителни военни способности, за да помогнат на Украйна да се защити от продължаващото брутално и непровокирано нападение на Русия“.

Зеленски и други украински официални лица притиснаха западните лидери да осигурят по-модерни оръжия, включително системата "Пейтриът", за да помогнат на страната във войната ѝ с Русия.

"Пейтриът" ще бъде най-модерната ракетна система земя-въздух, която Западът е предоставил на Украйна, за да помогне за отблъскването на руските въздушни атаки.