Европа

Според Путин войната била неизбежна, а Русия щяла да постигне своите цели в Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

На заключителната за годината среща с висшите ръководители на руската армия Владимир Путин беше категоричен - Русия ще постигне всички свои цели в Украйна. Президентът призова военните лидери да използват бойния опит, включително от Сирия.

Цялата информация за силите на НАТО, средствата, които се използват активно в хода на специалната военна операция, и противопоставянето ни е добре известна. Имате всичко това и всичко това трябва внимателно да се анализира и използва в развитието на нашите въоръжени сили.

Владимир Путин, президент на Русия

Русия ще продължи да поддържа бойната си готовност - включително ядрените си оръжия.

Това е основната гаранция за опазване на нашия суверенитет и териториална цялост, стратегическия паритет и цялостния баланс на силите в света. Тази година нивото на съвременните оръжия в стратегическите ядрени сили вече надхвърли 91%. Продължава преоборудването на полковете със съвременна ракетна система с хиперзвукова бойна глава "Авангард". В близко бъдеще междуконтиненталните балистични ракети "Сармат" за първи път ще бъдат на бойно дежурство."

Владимир Путин, президент на Русия

Путин определи войната като "обща трагедия", която обаче не е било възможно да бъде избегната и прехвърли вината за конфликта върху Украйна.

И подкрепи плана на своя министър на отбраната - за увеличение с повече от 30% в числеността на руските въоръжени сили - до 1,5 милиона души.