Европа

Лукашенко: Беларус и Русия са отворени за диалог с европейските държави

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Руският президент Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко на фона на опасенията, че Москва може да поиска от Минск подкрепа за войната си в Украйна. Путин обяви, че е доволен от отношенията между двете държави.

 

Целта ни е да обобщим резултатите в различни области. Обърнахме много внимание на въпросите за сигурността в последно време, сътрудничеството на международната сцена. Като цяло трябва да сме доволни от начина, по който нашите отношения се изграждат на тази основа.

Владимир Путин, президент на Русия

Александър Лукашенко заяви, че Беларус и Русия са "отворени за диалог с други държави, включително европейски".

 

Надявам се, че скоро ще се вслушат в гласа на разума и ще преминем към конструктивно обсъждане на въпросите за сигурността и бъдещия световен ред.

Александър Лукашенко, президент на Беларус

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна е обсъдил "украинската криза" с беларуския си колега Сергей Алейник и западните санкции, наложени заради инвазията в Украйна.

Междувременно беларуската опозиционерка Светлана Тихановска предупреди, че шансът страната ѝ да изпрати военни в Украйна може да нарасне през следващите седмици. От руското министерство на отбраната публикуваха кадри от военно учение в Беларус. В свое съобщение от ведомството посочват, че военните от създадената по-рано регионална група между Москва и Минск продължават интензивната бойна подготовка.

Тази седмица Русия и Китай планират военноморски маневри край бреговете на Тайван и Япония, в Източнокитайско море.