Европа

Украйна се подготвя за новогодишни нападения от Русия и Беларус

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските войски се снабдяват с провизии и ги транспортират до фронта с всякакви превозни средства. Въпреки че в началото на зимата боевете в Украйна се забавиха, в някои части на град Бахмут в Донецка област воюващите страни се сражават на една ръка разстояние, а градът е почти напълно опустял.

 

Ясно ни е, че Владимир Путин се нуждае от Бахмуг като новогодишен подарък, в речта си за Нова година той иска да обяви голяма победа, а руската пропаганда прави всичко възможно, за да преувеличи военното значение на Бахмут, което в действителност е малко.

Иван, командир на част от ВСУ в Бахмут

В понеделник Путин ще посети Беларус, за да призове близкия си съюзник Лукашенко да се включи във военните усилия на Русия.

 

Охраната на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет. Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Жителите на Киев се стичат към центровете за помощ, познати като „точки на непобедимост“. Те се издигат в много райони на града в часовете, когато има прекъсвания на електрозахранването, причинени от неспирния руски обстрел.