Свят

ФИФА отказа видеообръщение на Зеленски на финала

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за глобална среща на върха за мир. Канцеларията на украинския президент публикува видеообръщението, което трябваше да бъде излъчено преди финалния мач от Световното първенство в Катар. ФИФА отказа да го покаже преди финала на Мондиал 2022.

Във видеообръщението си Володимир Зеленски предлага да се организира световна среща за прекратяване на конфликта в Украйна още тази зима, за да се обединят всички страни около проблема за постигане на световен мир.

 

Обявих инициатива за провеждане на Глобална среща на върха за формулата на мира тази зима. Среща на върха, която да обедини всички нации по света около каузата за глобален мир. Стадионите, трибуните се изпразват след мача, а след войната градовете остават пусти. Ето защо войните трябва да спрат, а мирът да стане шампион, както в Катар, на Световното първенство по футбол. Това е възможно.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Видеообръщението трябваше да бъде показано преди финалния мач на Световното първенство по футбол в Катар, съобщи Андрий Ермак, ръководител на президентската администрация. Ако не през екраните на стадиона в Катар, призивът ще бъде видян от целия свят – през екраните на милиони и милиарди телефони! Това е призив за мир, Ние имаме пред вид глобален мир, добави Ермак.

По-рано СNN съобщи, че ФИФА е отказала на Зеленски да направи своето видеобръщение преди началото на финала за Световната купа.

 

Сърдечни поздрави от Украйна за всички любители на футбола, живота и мира. Поздравявам цялата планета с финала на Световното първенство по футбол. Украйна се стреми към мир повече от всичко друго. Затова ние предлагаме формула на мира на света. Абсолютно справедлива. Предлагаме я, защото във войната няма шампиони. Не може да има равенство.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Това Световно първенство показа отново, че отделните страни и националности могат да решат кой е по-силен, играейки честно и без да си играят с огъня – на зеления терен, а не на окървавеното бойно поле, добави Зеленски.