Спорт

Пиршества в Аржентина, горда мъка във Франция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Аржентинците избухнаха в грандиозни тържества в неделя и улиците в цялата страна се превърнаха в арени за празнуване след епичния финал на Световното първенство по футбол, който техните сънародници герои спечелиха след дузпи срещу Франция.

Това беше третата световна титла за страната и първа от 1986 г. насам.

 

Много съм развълнувана. Обичам Меси и съм много щастлива за него.

Гуадалупе Менендеш, фенка на Аржентина

Фенове препълниха улиците, както и много обществени площади, където бяха поставени гигантски екрани. Милиони хора плакаха, крещяха и се прегръщаха, докато следяха мача, който беше същински трилър.

За мнозина мъчителните чувства от развитието на двубоя направиха победата още по-сладка.

Големи тържества имаше и в родния град на най-добрия футболист в света – Росарио.

 

Мечтите ни се сбъднаха на финала. Помолих духа на покойната ми баба Дибу, вратарят Мартинез, да спаси дузпи и той успя да спре французите. Благодарение на неговите намеси и на Лео, който е най-великият в света, ние станахме световни шампиони.

Леонел Лазари, фен на Меси 

Националният отбор, воден от капитана Лионел Меси, успя да обедини аржентинците с чувство на велика радост, което не е често срещано в страна с икономически спад от години и едно от най-високите нива на инфлация в света.

Световните шампиони празнуваха успеха си с десетки хиляди фенове в открит автобус по булевард Лусаил в Доха, на връщане към хотела си.

Френският национален отбор, който остана втори, беше подкрепян от цяла Франция. Въпреки студа хиляди наблюдаваха мача на  големи екрани на открито. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон удържа на думата си и беше на трибуните за да подкрепя петлите. Макрон е известен със своята страст към футбола.

След мача пък, когато френските играчи бяха разочаровани и тъжни от неуспеха, президентът отиде при тях в съблекалните, за да им благодари лично. 

 

Вие накарахте милиони французи да мечтаят, както и милиарди хора, които гледаха този мач. Вие показахте голям футбол и спорт от голяма величина. Вие ще извлечете изводите си – но послушайте ме – не бива да съжалявате за нищо. На няколко пъти вие възкръснахте и бяхте толкова близо до победата, но в крайна сметка такъв е живота, това е футбола. Затова дойдох да ви го кажа. Горд съм с вас. Да живее републиката, да живее Франция. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон

А след инфарктния двубой феновете, макар и разочаровани, все пак празнуваха второто място на петлите. Емоции имаше в големите градове на страната, а в Лион се стигна и до безредици.