Европа

Русия и Беларус подписаха споразумение за обща военна отбрана

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с беларуския си колега Виктор Хренин в Минск. Двамата министри подписаха документ за съвместното осигуряване на военна сигурност.

Двете страни са обсъдили двустранното военно сътрудничество и внесоха промени в споразумение между Русия и Беларус. То има за цел съвместното гарантиране на регионална сигурност, отбелязват беларуските агенции.

След това Шойгу се срещна и с президента на Беларус Александър Лукашенко. Наричаната от тях руска „специална военна операция“ няма да се прекрати, ако Западът е настроен за продължаване на войната. Лукашенко добави, че опонентите на Русия засега не бързат да започнат преговори.

Русия и Беларус официално са част от „съюзна държава“ и са близки икономически и военни съюзници, посочва Ройтерс. Москва използва територията на Беларус за сборен пункт на своите войски в началото на своята инвазия в Украйна на 24 февруари, въпреки че твърдеше, че провежда само учения.

Беларус твърди, че няма да се намесва във войната в Украйна, но президентът Александър Лукашенко на няколко пъти нареди на свои военни да се разположат заедно с руски сили близо до украинската граница, под претекст за евентуални заплахи за Беларус от страна на Киев и Запада.