Европа

В Украйна събират паднали боеприпаси и ракети като доказателства за руски военни престъпления

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Масовият обстрел на руските сили по украинска гражданска инфраструктура в цяла Украйна, принуди властите да започнат да събират падналите боеприпаси като доказателство за агресивните действия на Русия.

Фрагменти от руски ракети и други боеприпаси се съхраняват на неразкрито място в Харков, за да бъдат използвани по-късно като доказателство за съдебните експерти и международните съдилища, заяви говорител на прокуратурата на Харковска област.

На тази площадка има общо над 1000 ракети, чиято обща стойност е над 100 милиона щатски долара. Има крилати ракети, като "Искандер" и "Калибр", но най-вече това са "Смерч", "Ураган" и "Град". Те са били използвани за обстрел на гражданската инфраструктура на Харков, по-специално на Северна Салтовка, жилищни сгради, болници, училища и друга гражданска инфраструктура.

Дмитрий Чубенко, говорител на прокуратурата на Харковска област

Дмитрий Чубенко допълни, че в Харков има няколко такива склада, където се събират части от ракети, снаряди и военни машини. Това ще бъдат сериозни доказателства за военните престъпления на Москва в Украйна, смятат специалистите.

Това веществено доказателство ще бъде подходящо доказателство в Международния наказателен съд. Очакваме създаването на трибунал, който да съди Русия, нейното висше политическо и военно ръководство за военната агресия и убийствата на цивилни граждани в Харков и Украйна. В Харков има няколко такива хранилища, като това е едно от най-големите.

Дмитрий Чубенко, говорител на прокуратурата на Харковска област

По някои от ракетите все още има маркировка, по която разследващите определят откъде са били изстреляни и могат да сравнят данните с други отломки от ракети.

Следователите отбелязват мястото на обстрела, датата и часа върху всеки боеприпас.