Европа

Украйна призна за 13 000 убити войници от февруари насам

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Russia Ukraine War Voinici Raneni AP Снимка: AP

Около 13 000 украински войници са били убити след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Това съобщи съветникът на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк. Хиляди украински цивилни станаха жертви в най-тежките битки в Европа от десетилетия.

На този фон медиците се адаптират да работят без електричество и течаща вода. Болницата "Водников" е била едно от основните медицински заведения в Херсон. Сега тя се бори да посрещне основните си нужди.

Да нямаш електричество означава да нямаш вода, така че лекарите и медицинските сестри трябва сами да си носят вода.  Това е за пускане на водата в тоалетната, за почистване на пода. Понякога тази вода се използва за миене. Взимам една кофа, кипвам в чайника и се мия.

Лекар

След неуспехите на бойното поле Русия предприема атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна и потопи здравната система на страната в мрак.

Това е единственият родилен дом, който в момента функционира в Херсон.  Откакто градът беше отвоюван от украинските войски, тук са се родили най-малко 8 бебета. Но те се появяват на този свят при много трудни обстоятелства.

Д-р Морозов се съгласи да ни покаже коридорите и операционните зали, които познава толкова добре, но вече едва ги разпознава. Родилното отделение, което той ръководи от 24 години, е подтискащо, студено и тъмно. Инкубатори, стерилизатори и вентилатори. Всички те стоят без ток. Д-р Морозов казва, че никога не е виждал мястото така.

Как се справяме? Когато няма светлина, използваме фенерчето. И събираме вода в контейнери. Носим я предварително. Когато стана по-лошо, се преместихме в сградата за интензивно лечение.

Сергей Морозов, началник на родилно отделение, болница "Тропиних"

Сред жените, на които им се налага да родят при тези ужасяващи условия е и Марина, която е дала живот преди 2 дни. Тя казва, че се надява на по-добри дни - за Украйна и за един от най-новите ѝ жители, бебето й Валерия.

Бих искала. Надяваме се, че скоро ще има мир.

Марина, майка

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена или унищожена. Според оценките броят на хората без ток е 10 милиона.

Анелиз Боржес от Херсон, Южна Украйна, за Euronews.