Свят

Кремъл отхвърля условията на Байдън за преговори за Украйна

От Euronews България Euronews България
Dmitrii Peskov

Кремъл отхвърли условията на американския президент Джо Байдън за преговори с руския лидер Владимир Путин за Украйна, като заяви, че настъплението на Москва ще продължи.

„Какво всъщност е казал президентът Байдън? Той каза, че преговори са възможни само след като Путин напусне Украйна. Специалната военна операция продължава", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че Москва "със сигурност" не е готова да приеме условията.

Припомняме, че снощи американският президент Джо Байдън заяви за първи път, че би бил готов да говори с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната. Байдън говори по време на държавно посещение на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че ще разговаря отново с Путин след посещението си във Вашингтон, и предупреди да не се прекъсват разговорите с руския лидер.

На съвместна пресконференция с Макрон Байдън каза, че няма непосредствени планове да се свърже с Путин, но оставя отворена възможността. „Готов съм да говоря с г-н Путин, ако той действително има интерес да потърси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това. Ако случаят е такъв, след консултации с моите приятели от НАТО, ще се радвам да седна с Путин, за да видя какво има предвид“, каза Байдън.