Европа

Специализиран съд в Хага ще разследва руските военни престъпления в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той ще съди висши служители на Русия за войната в Украйна.

Продължавайки да подкрепяме Международния наказателен съд, ние предлагаме да се създаде специализиран съд, подкрепен от ООН, който да разследва и преследва престъпленията на Русия. Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд. Русия трябва да плати за ужасните си престъпления, включително за агресията срещу суверенна държава.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е отправял искане за създаването на такъв съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната. Европейският съюз призова Русия да бъде подведена под отговорност за престъпленията в Украйна. Фон дер Лайен заяви, че от началото на войната досега са били убити или ранени над 100 000 украински военнослужещи и поне 20 000 цивилни.

Брюксел предложи план за конфискуване на замразените руски активи и насочване на парите към възстановяване на Украйна след военната инвазия.

Русия трябва също така да компенсира финансово разрушенията, които е причинила. Щетите за Украйна се оценяват на 600 милиарда евро. Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за тези щети и да покрият разходите за възстановяване на страната. Имаме начини да накараме Русия да плати.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Досега ЕС е замразил 300 млрд. евро на руската централна банка и 19 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси. Според плана на Брюксел ЕС и неговите партньори биха могли да управляват тези средства, да ги инвестират в краткосрочен план и да насочват печалбите към Украйна. 

Планът няма да има обратно действие. Конфискуваните пари ще трябва да бъдат свързани с реални и доказани престъпления, извършени от конкретни лица. Преди това Кремъл нарече идеята за конфискация на руски активи в Европа "международен бандитизъм".