Европа

Според Зеленски ценовият таван на руския петрол не е достатъчен

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент критикува ценовия таван за руския петрол, приет от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, като го нарече „несериозно решение“. Според Володимир Зеленски ограничението не е достатъчно.

Логиката е очевидна – ако цената на руския петрол бъде ограничена до 60 долара вместо например 30, което се обсъждаше от Полша и балтийските страни, руският бюджет ще получава около 100 млрд. долара годишно. Тези пари ще отидат не само за войната и за това Русия да спонсорира други терористични режими и организации, но и за по-нататъшна дестабилизация на страните, които сега се опитват да избегнат сериозните решения.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От Европейския съюз, Г-7 и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел за руския петрол, транспортиран по море. Киев обаче предлагаше двойно по-ниска цена, за да се ограничат максимално печалбите на Москва.

По-рано от Кремъл заявиха, че не приемат ценовия таван. По думите на президентския говорител Дмитрий Песков руските власти анализират постигнатото споразумение и ще отговорят на мярката.

Междувременно източници на „Ройтерс“ заявиха, че ОПЕК+ ще продължи да се придържа към целите си за добив на нефт след заседанието на страните от петролния картел в неделя. През октомври организацията, в която членува и Русия, намали добива с 2 млн. барела на ден или около 2% от световното търсене.