Свят

Тунис счупи рекорда за ниска избирателна активност – под 10% излязоха да гласуват на изборите

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Избирателната активност на парламентарните избори в Тунис е била едва 8,8% – най-ниската в историята на страната след революцията.

Председателят на избирателната комисия определи изборния процес като напълно легитимен и честен.

От моя гледна точка причината е ясна. Тя се крие в промяната в системата за гласуване и липсата на политическо финансиране на предизборните кампании. Защото за първи път, и ние го казваме, поемайки отговорност, за първи път имаше чисти избори и чиста предизборна кампания, без политическо финансиране, което беше причина за купуване на гласове - нека бъдем ясни и откровени. За първи път изборите в Тунис бяха честни.

Фарук Буаскер, председател на избирателната комисия

Повечето тунизийски партии бойкотираха вота. Според тях той е част от „преврат“ срещу демокрацията.

Основният опозиционен алианс призова Каис Сайед президента да събере всички политически сили за консултации, както и да напусне поста си, защото е изгубил легитимност.

Избирателната комисия казва, че активността е 8,8 %. Ние казваме, че това е земетресение от 8,8 по скалата на Рихтр. Молим тези, които управляват незаконно и без никаква легитимност, да напуснат.

Ахмед Неджиб Шеби, лидер на “Фронт за национално спасение”

Предварителните резултати се очакват в понеделник.

Изборите се проведоха почти година и половина, след като - след месеци на политическа безизходица - Сайед прекрати дейността на предходния парламент, разположи военни и разпореди пренаписване на конституцията, което критиците му определиха като преврат.