Европа

Напрежение между Италия и Франция заради бежанците от Африка

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Напрежение между Италия и Франция заради мигрантите.

Италианският премиер Джорджа Мелони разкритикува френската реакция на създалата се нова миграционна криза в Средиземно море. Тя определи тази реакция като агресивна, неразбираема и неоправдана. Париж обяви ответни мерки към Рим, с които да го накаже заради отказа му да разреши акостирането в италианско пристанище на кораба с 230 мигранти "Оушън Вайкинг". Така в крайна сметка Франция бе принудена да приеме кораба.

Мелони заяви, че е изненадана от агресивната реакция на Франция на искането за приемане на мигранти, като заяви, че Италия е приела 90 000 мигранти от началото на годината. Тя заяви, че търси обща европейска политика за защита на континенталните граници от африканската миграция, за да не спори с Франция, Испания, Гърция, Малта или с други страни.

 

Чудя се дали се смята, че Италия трябва да бъде, по избор на всички останали, единственото възможно пристанище за слизане на мигрантите, пристигащи от Африка? Смятам, че това не е правилно. И когато някой казва, че Италия не е пожелала да се държи като отговорна европейска държава, страната ни прие 600 души.

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия

Общ европейски план би включвал инвестиции в северноафриканските държави за засилване на граничния контрол, възможност за обработване на молбите за убежище преди прекосяване на Средиземно море и повече средства за развитие на местните икономики.

 

Със сигурност ще бъдат предприети нови мерки. Що се отнася до призива за изолация на Италия, това също издава една европейска динамика, която за мен е странна. Европа на солидарността, Европа на споделянето. Тогава, ако има проблем между две нации и едната от тях каже на всички останали да изолират другата. Искам да се надявам, че това явно няма да се случи.

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия

Корабът Ocean Viking свали пътниците си на пристанището в Тулон. Сред тях са мигранти от Еритрея, Египет, Сирия, Бангладеш, Пакистан и други страни има 57 деца. Най-малкото от тях е на три години. Има и повече от 40 непридружени непълнолетни, според европейската спасителна група SOS Mediterranee, която управлява кораба.

Някои от хората на кораба са били спасени в Средиземно море преди три седмици, заяви групата. Френската брегова охрана се качи на борда, за да помогне на четирима пътници, които се нуждаеха от спешна медицинска помощ на брега.

Една трета от мигрантите от "Оушън Вайкинг" ще бъдат после пренастанени на други места във Франция. А две трети от мигрантите, докарани във Франция с кораба, ще бъдат пренастанени в девет страни членки на ЕС, пояснява френското министерство на вътрешните работи. То споменава, че Германия ще приеме около 80 мигранти и допълва, че в България, Люксембург, Румъния, Хърватия, Литва, Малта, Португалия и Ирландия също ще бъдат настанени мигранти от този кораб.