Свят

Инфлацията удря тежко и развиващите се страни в Африка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Въздействието на инфлацията се усеща в световен мащаб и Африка не е изключение. Цените на стоките и услугите се увеличават без признаци на облекчение в близко бъдеще.

В Египет инфлацията се отрази на работниците и много от тях се справят трудно, тъй като тяхната покупателна им способност е силно засегната.

В Египет животът е скъп, а заплатите са ниски. Не стигат, така че реших да напусна. Приятели ми казаха да опитам да дойда тук и да работя. Хареса ми идеята и реших да опитам. Както и да е, животът в Египет е скъп, така че няма разлика.

Али ел-Сайед Мохамед, сервитьор

Увеличил се е и броят на безработните и търсещи работи в северноафриканската страна.

Напоследък броят на хората, които търсят работа, се увеличи много, особено от Египет. Ние сме египетски ресторант, така че много египтяни идват при мен.

Мохамед Юнис, управител на ресторант:

Работниците мигранти и хората, които изпращат пари на роднини в чужбина, често спестяват по-малко, защото са принудени да харчат повече заради инфлацията.

За някои единственият вариант е да работят още повече, през уикендите и през нощта, или да си намерят втора работа.

Ако изпратите у дома 100 долара, това са много пари, искам да кажа, че могат да живеят с тях. Но след инфлацията трябва да са поне 120 долара, за да си купят само стоки от първа необходимост. Така че, въпреки че стандартът на живот все още е много, много по-нисък от този в Съединените щати, инфлацията затруднява всички.

Махди Варсама

Според изчисления на Международния валутен фонд, световната инфлация ще достигне връх от 9,5% тази година, но в развиващите се страни тя е много по-висока.