Общество

Рекордно поскъпване на храните: Покупателната ни способност спада драстично

От Марина Матева Марина Матева Водещ
Global_And
Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

През първата седмица на октомври храните на едро са поскъпнали с 1.38%, а през втората - с 0.75%. Само за първите 21 дни на този месец инфлацията се равнява на 3.29 на сто. Според данните  за едно година кашкавалът е поскъпнал 46%, захарта - със 77%, яйцата - с 48%. Екип на Euronews Bulgaria направи проверка как по-високите цени се отразяват на търговците и купувачите.

„Не е толкова рязко, но продължава плавното покачване на цените на храните. Сравнявайки с миналогодишните цени, реално покупателната способност на потребителите е спаднала драстично. Повишаването на доходите не вървят със същите темпове на покачването на цените – напротив, увеличават се много по-бавно. Реално обедняваме.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Той отбеляза, че при някои продукти разликата между цените на едро и тези на дребно достигат до 100% и даде пример с цената на сиренето, която е достигнала 30 лв на килограм. Според Майорски някъде се къса линията между производителите и крайните потребители и посочи, че като че ли се образува спекулативен пазар от злонамерени търговци.

Сред причините за продължаващото поскъпване на храните Майорски изтъкна повишените разходи за транспорт, както и войната в Украйна.

„Потребителите най-често не пазаруват в големи обеми и най-много за два-три дена. Когато пазаруват по-малко те реално не могат да си направят точна сметка колко е поскъпнал продукта, но при всички положения на края на месеца виждат, че поскъпването ги затруднява“, коментира още Майорски и посъветва потребителите да бъдат по-бдителни и да четат много добре етикетите на стоките, които закупуват.

Целия разговор вижте във видеото.