Общество

Ще продължи ли поскъпването на храните и с колко?

От Euronews България Euronews България

Ускоряване на поскъпването на храните не се очаква до края на годината. Това заяви за Euronews Bulgaria председателят на държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„При това статукво на ресурсите и начина, по който е взаимодействието между търсенето и предлагането в световен мащаб, това което имаме като маслодайни и зърнени реколти, които са много добри, освободения износ от Украйна.. на практика много от логистичните проблеми предизвикани от войната вече частично са решени – няма фактори за бурни промени в цените“, коментира Иванов.

По думите му при храните вече 4 месеца се забелязва пазарно равновесие, като ценовият пик е бил достигнат през месец април, когато Индексът на тържищните цени (ИТЦ) е достигнал 40% на годишна база.

Иванов подчерта, че несигурността на енергийния пазар е твърде експонирана и това влияе негативно и на пазара на храните.

Спад на цените се наблюдават при свинското месо, докато при млечните продукти има продължителен тренд на поскъпване, но в последните три месеца темпът на нарастване на цените се забавя.

При плодовете и зеленчуците е вероятно да се очаква повишение на цените, тъй като оранжерийната продукция ползва доста по-скъпи ресурси.

Нека всеки много добре се информира какви са цените на едро. Какви са тенденциите на световния пазар и когато отиде да прави покупка да не я прави машинално, а информирано, вместо да съдействат на лоши търговски практики“, посъветва Иванов.

По думите на Иванов от юли 2021 г. се регистрира свиване на потреблението на храни у нас с около 10-15%.

Целия разговор вижте във видеото.