Икономика

Агроексперт: Храните в България са скъпи в сравнение с ЕС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-голямото поскъпване при хранителните продукти е при животинските и растителните мазнини – около 44%. Следват млякото и млечните произведения с над 30%, месо 21-22%.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по агробизнес Николай Вълканов.

Две са причините за рязкото поскъпване, които се напаснаха във времето. Едната беше свързана с логистични проблеми, които имахме по веригата на доставките. Много суровини също поскъпнаха – опаковки, буркани, капачки и т.н. Отделно енергийната криза и всичко, което се пренесе върху цените на зърното. Всичко това се натрупа.

 

България в момента има сравнително скъпи храни на фона на ЕС. Това в бъдеще може да се окаже проблем на нашата конкурентоспособност, защото сме на общ пазар. До голяма степен се изчерпа потенциалът за нарастване на цените при храните.

Доста бързо ръстът на цените от февруари, март и април беше прехвърлен по линията на доставките към крайния потребител. А в крайна сметка видяхме, че и Украйна вече изнася зърнените си излишъци, и поне до края на годината бизнесът има някаква сигурност за цената на енергията. Така че не виждам основания да продължи да се увеличава инфлацията при храните.

Февруари, март и април, когато нямаше износ на зърно и не се знаеше какво ще се случи с войната, борсовите индекси при зърнените и маслодайни храни достигнаха такива пикове, че дори най-големият вносител в света на пшеница – Египет, отказа да купува на такива цени. Тоест, ако българските зърнопроизводители си мислят, че могат да продават на всякаква цена, каквато в най-смелите си мечти могат да развият, няма пазар, който да даде тази цена.

Вижте цялото интервю във видеото.