Свят

Близо 130 кораба, натоварени със зърно, са напуснали Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Още 5 кораба със зърно напускат Украйна. До момента има близо 130 успешно отплавали кораби, напълно натоварени със зърно. Това означава почти 3 милиона тона, съобщиха от ООН. Експертите се надяват, че това ще стане още през следващите дни.

Нови пет кораба са напуснали украинските пристанища в рамките на Истанбулската сделка за износ на зърно, съобщи турското министерство на отбраната. Не се съобщават подробности за отправните точки и крайните дестинации на корабите.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руската инвазия на 24 февруари. Откакто първият кораб отплава в рамките на споразумението на 1 август, близо 130 кораба са превозили почти 3 млн. тона селскостопански продукти през зърнения коридор.

 

Постигнахме значителен напредък по всички въпроси, но все още има други, които трябва да бъдат решени в тези три области: в застраховането, във финансирането и в корабната индустрия. Постигнахме напредък, защото САЩ и ЕС предоставиха разяснения в рамките на санкциите. И беше изяснено, че за храните и торовете няма санкции, за да се предоставят застраховки за корабите, превозващи храни и торове.

Ребека Грийнспан, ръководител на търговския отдел на ООН

Ръководителят на търговския отдел на ООН Ребека Грийнспан, която ръководи екипа, опитващ се да улесни безпрепятствения глобален достъп до руски храни и торове, заяви, че Русия е отчела 12 % увеличение на износа на храни от юни до юли, но въпреки че е постигнат "важен напредък", ООН е загрижена за износа на торове, необходим най-късно до октомври и ноември за сезона на засаждане в северното полукълбо. 

Цените на хранителните продукти в международен план са намалели през август за пети пореден месец. В развиващите се страни обаче все още трябва да се справят с високите цени на храните, както и с инфлацията, обезценяването на валутите и повишаването на лихвените проценти.