Европа

Евродепутат пред Euronews Bulgaria: Европа изненада Путин със санкциите

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

"Владимир Путин не очакваше Европа да бъде толкова обединена и подготвена, след като спря доставките на руски газ." Това заяви в специално интервю за Euronews Bulgaria зам.-председателят на социалдемократическата партия в ЕП Педро Маркеш. Португалският евродепутат изреди редица мерки, с които страната му се справя с енергийната криза. Сред тях е и финансовата помощ за гражданите. А какви спешни мерки трябва да предприеме ЕП, за да се бори с кризите - отговорите следват.



Енергийната криза, инфлацията, войната в Украйна са във фокуса не само на обществото, но и на европейските депутати. Основният фокус тази седмица в Европарламента е енергетиката. Спирането на газовите доставки от „Газпром“ повдигна много въпроси. Вие сте от Португалия. Как страната Ви се справя с енергийната криза и как правителството помага на обикновените хора? 

Ситуацията е трудна за цяла Европа. Тук в Европейския парламент аз и моето политическо семейство на европейските социалисти и демократи се борим за общ и координиран подход на европейско ниво. Това означава, че трябва да регулираме цените. Ние вече го правим в моята страна. Отделяме цената на електричеството от тази на природния газ, а в същото време се опитваме да намалим цената на самия природен газ, която нормалните граждани плащат. Освен това намалихме и цената на горивото, която плащаме, за да заредим колите си. За втори път пускаме и финансови стимули за най-бедните граждани и дори средната класа. Тоест има широк диапазон от мерки, които в момента биват въвеждани в Португалия. Но това, което наистина ни трябва, е общоевропейски отговор на кризата и ние за това ще се борим заедно с председателя на комисията фон дер Лайен. Това означава и че тези, които печелят от войната на Путин, също трябва да помагат на бедните семейства. Ние ще искаме и данък върху печалбата на някои енергийни компании, за да може да помогнем на най-бедните в Европа. Именно за това говоря за координиран и общ подход, а не всяка страна да се спасява сама. Искаме това да бъде европейският отговор към тази агресия, която освен към Украйна е и към всички европейски граждани. 

Ще може ли Европа обаче да оцелее без Руския газ през зимата? 

Ние сме подготвени. Предполагам, че това, което Путин не е очаквал е, че ние ще бъдем обединени и да се подготвим дори за тоталното спиране на газа. На този етап сме запълнили нашите газови хранилища на почти 85%, което означава, че сме готови за зимата и получаваме газови доставки от други източници от целия свят. Същото важи и за украинците. Съвсем наскоро украинският министър-председател заяви, че Украйна е готова да посрещне ситуацията дори от гледна точка на енергетика. Това Путин със сигурност не го очакваше. Ние сме готови не само да помогнем на украинците на бойното поле, но и енергиен план. Но все пак едно е да кажем, че имаме достатъчно газ за зимата, но съвсем друго, че семействата плащат огромна цена за синьото гориво. Ние не искаме да изпадаме в ситуация, при която домакинствата трябва да избират между това да си затоплят къщата или да си купят храна. Поради тази причина ние подкрепяме бедните семейства и искаме общ подход, чрез който Европа да помогне на засегнатите във всички държави членки, включително и малките и средни предприятия. Такава стратегия искаме да видим. Искаме да видим това да се случва скоро, преди лятото. По-добре късно, отколкото никога. Хубаво е, че Европейската комисия показва инициатива и очакваме Европейския съвет да не се помотава.

 

Както Вие сам споменахте, изправени сме пред огромни сметки за електроенергия, какви са незабавните мерки, които Европейският съюз може да предприеме? 

На първо време – галопиращи сметки за електричество генерално и особено за природен газ. Трябва незабавно да бъдат намалени цените, което може да стане чрез бърза и спешна намеса на пазара. В момента начинът, по който работи пазарът и генерално пазарните механизми, не е достатъчно адекватен на ситуацията. Има прекалено голямо спекулация, което налага спешната намеса. Част от парите, които енергийните дружества печелят, част от тях трябва да бъде върната на държавата, за да може да се помогне на бедните хора. Ако намалим цените и ако в същото време подкрепим финансово хората, така те ще могат да се справят с предстоящата зима. Това ни е основен приоритет. Социалният аспект на кризата и благосъстоянието на най-бедните и дори на средната класа. 

Намесата в пазарните механизми не е ли прекалено крайна мярка, или напротив – има шанс да стабилизира ситуацията?

Нещата са сериозни, във война сме, което означава, че трябва да имаме предвид доста форсмажорни обстоятелства. А и винаги трябва да имаме предвид, че украинците страдат много повече. По този начин ние можем да помогнем, а и освен това мислим върху мерки, чрез които да сме по-ефективни в своето потребление на ток. А освен това трябва да се ускори и процесът на все по-масовото въвеждане на възобновяеми енергийни източници. Това е много важно. Не трябва само да пестим енергия, а да използваме повече възобновяемите енергийни източници. Говоря за соларни панели, ветрогенератори, саниране на сградите, за да са по-енергийно ефективни. Това много ще помогне на нашите икономики в краткосрочен план, а и ще ни помогне да използваме по-малко енергия, респективно правейки ни по-ефективни. Това е друг много ключов приоритет. Да не говорим за климатичните промени. Поради всички тези причини сме по-малко зависими от газ и конкретно от руски газ. 

Въпреки всичко не смятате ли, че предложенията на Европейската комисия не са твърде радикални. По този начин не се ли нарушават пазарните механизми и суверенитета на държавите? 

Както казах, намираме се във форсмажорна ситуация, тоест мерките, които взимаме, не са такива, каквито бихме взели в нормална обстановка. Бих казал, че трябваше дори да ги предприемем по-рано. Не бих казал, че отиваме твърде далеч. Мисля, че имаме нужда от една смела намеса в пазарите на електроенергия и природен газ. Трябва да изкореним руския газ. Тези мерки ни трябват, за да стимулират компаниите и домакинствата, за да потребяват по-малко енергия. Пак казвам, това не са нормални времена. Това са военни времена. Нещата се променят много по-рязко и бързо, отколкото в нормални обстоятелства. Ние сме подготвени и смятам, че европейците са готови за по-тежки времена. В същото време Путин не може да продължи да бъде финансиран чрез нашите пари, купувайки газът му. Трябва ни наистина крайни мерки, за да оцелеем през зимата. Както казах, те трябваше да бъдат предприети много по-рано. 

 

Какво очаквате в речта на Урсула фон дерЛайен?

Очаквам увереност и категоричност. Очаквам мерки, които могат да бъдат имплементирани веднага. Не мерки, които се бавят с месеци, защото има безкрайни дебати в Европейския съвет. Имаме нужда от светкавична реакция. Имаме нужда да действаме бързо и решително. Не става въпрос за след една година или за следващата зима. Мерките, които трябва да бъдат взети, трябва да могат да бъдат въведени веднага. Това очакваме. Да стане ясно, че говорим за спешна ситуация. Най-накрая Урсула фон дер Лайен и Европейската комисия видяха, че тази магическа пръчка, с която се смяташе, че работят пазарите, вече не работи. Поради тази причина те ще се намесят на пазарите, защото техните механизми не работят добре. Не може цената на тази криза да се плаща само от бедните семейства, а от богатите компании да не искаме нищо. След толкова много месеци фон дерЛайен видя, че това не е честно, а сега трябва да покаже, че говори сериозно и ситуацията е спешна. 

Трябва ли да цената на природния газ и електроенергията да бъде разделена. Германия примерно иска точно това?

Да, подобна мярка, вече е била въвеждана няколко пъти – в Португалия, както и на Пиринеите. Както казах, Португалия и Испания вече го направиха и чрез тези мерки гражданите на моята страна вече плащат много по-ниски сметки, отколкото биха плащали, ако не бяхме предприели нищо. Ние обвързахме цената на газа и на електроенергията в миналото, защото искахме да стимулираме инвестициите във възобновяеми енергийни източници, чрез които да произвеждаме електроенергия. По този начин пък пестим газ за в бъдеще. Това е окей в нормални времена. Но в този момент, по средата на война, когато толкова много компании спекулират с цените на спот пазара. Виждаме, че те получават много пари от пазара на газа, а в същото време това задържа цените на тока много по-високи, за да се инвестира във възобновяеми източници и много по-високи, отколкото хората могат да си позволят. За това смятам, че дойде време цените да бъдат разделени и го направихме успешно в Пиринейския полуостров. И вече тези мерки дават резултат – по-ниски сметки за компаниите и за домакинствата. Това очакваме да се случи из останалата част на Европа. 

 

Вие сте член на Комисията по външните работи. Нека поговорим и за войната в Украйна. Как интерпретирате действията на Путин и смятате ли, че военните действия скоро ще спрат? 

Това е и въпросът за един милион долара. Никой не смята, че ако Путин беше дори минимално с всичкия си, би стартирал тази война. Със сигурност не очаквахме този конфликт да продължи толкова дълго време. Всеки един ден война е твърде много, всеки един загубен живот е твърде много. Ние искаме всичко това да свърши възможно най-бързо. Но ситуацията на терен е твърде сложна все още. Очакваме Украйна да запази своята териториална цялост и държавността там да се върне. Поради тази причина ние подкрепяме тази контраофанзива от страна на украинците и се радваме, че украинците си връщат своите територии. Видимо руснаците бягат от част от завзетите региони. Това означава, че се правят стъпки в правилната посока. Ние искаме мир. Но очевидно Путин знае езика на войната и очевидно той трябва да продължи да търпи загуби, за да види, че трябва да се стигне до дипломация. Нека се надяваме, че украинците ще продължат да се бият за своята територия, за своята независимост и своята демокрация. Ние ще продължим да ги подкрепяме, но нека не забравяме, че основната ни цел е мир. Възвръщането на украинска територия е важна крачка и нека се надяваме, че този конфликт ще свърши скоро. 

И за финал новата пленарна сесия тук в Европейския парламент в Страсбург вече започна. Какви действия ще предприеме вашата партия?

Очевидно първите няколко месеца ще бъдат пряко повлияни от моментната ситуация в Украйна. Има и важни стратегически реформи върху това как управляваме икономиката на нашата Европа дори начина, по който взимаме решения, върховенството на закона. Не можем да приемем за нормално, че някои страни се отклоняват от принципите на върховенството на закона и демократичните принципи. Това е неприемливо. Това са важни стратегически цели. Но в по-кратък план основен приоритет е да се помогне на украинците и да се ограничат икономическите последствия от тази война. Това са времена на война, независимо дали говорим за икономика или за обществото, независимо дали войната е в Украйна, тя се усеща и тук. Най-важен приоритет е да помогнем на украинците.