Добро Утро, Европа

Финансови прогнози: Основните хранителни продукти ще поскъпнат още

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Не е моментът хората да обръщат спестяванията си от лева в други валути.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансовият анализатор Даниел Василев. По думите му високата инфлация ще се задържи, а цените на основните хранителни продукти, ще поскъпнат още.

„Моето мнение е, че цените ще останат високи. Ние виждаме, че в момента зърнените фючърси също се вдигат обратно. Те имаха един много голям пик в началото на войната и по-рано тази година, после спаднаха, а сега отново са нагоре“, припомни Василев.

 

Това означава, че хранителните продукти, зърнените продукти са една от основните хранителни групи, ще продължат, според мен, да поскъпват или поне ще останат високи. Трябва да имаме предвид, че те вече са много скъпи, много поскъпнали в последната година. Ако видим разбивката, дори на официалните данни от статистиките, точно неща като храни, горива, са неща, които формират огромна част от потребителската кошница, особено на хората с по-ниски доходи, поскъпват драматично много.

„С колко – не мога да предскажа точно. Докога – вече обясних. Докато централните банки печатат пари и потискат лихвите, стоките ще бъдат скъпи, а валутите ще продължат да поевтиняват. Това е общата формула, която може да се даде. Колко време ще продължат да го правят – зависи, защото те казват едно, но на практика виждаме, че често правят друго“, така финансистът отговори на въпросите с колко и докога ще поскъпват още храните.

Цялото интервю вижте във видеото.