Икономика

Стефан Чайков: Пътните ремонти спират заради липса на финансиране

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От 1 октомври спират всички пътни ремонти и републиканската мрежа ще остане без поддръжка. Около 3000 километра са критичните участъци. Причината е в липсата на финансиране. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria председателят на браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

„Подписаните споразумения с АПИ, въз основа на решението на Народното събрание, са със срок на действие до 30 септември. На 1 октомври никой няма да има законово основание да излезе на пътя да направи каквото и да било. Тези поръчки, които обяви служебното правителство, които се надяваме да завършат успешно, защото на 20 септември има решение за избор на изпълнител по тях“, каза инж. Чайков.

 

Първо, не е сигурно дали няма да има обжалвания, в много от областите има повече от един изпълнител, т.е. някой може да не е доволен от решението на АПИ. Второ, в две области (Монтана и Сливен) има текущи жалби срещу процедурата. И трето, тези поръчки касаят само зимното почистване. В тях има едно дребно изкърпване, оето е на единични дупки, които, не дай си Боже, а то е почти сигурно, че ще се появят през зимата, поне да може да се позакърпят.

„Всичко в момента по отношение на пътната поддръжка е в ръцете на служебния кабинет. Това, което трябва да се направи, е да се прояви държавническа мъдрост, както призоваваше арх. Иван Шишков, и да се подпишат споразумения, които да удължат сега действащите договори до избор на нов изпълнител“, призова председателят на браншова камара „Пътища“.

Цялото интервю вижте във видеото.