Политика

Социолози: Основната тема за избирателите е инфлацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Основната тема, която вълнува мнозинството избиратели по време на настоящата предизборна кампания, е инфлацията. В това бяха единодушни социолозите Евелина Славкова от „Тренд“ и Добромир Живков от „Маркет линкс“, които коментираха в студиото на Euronews Bulgaria предизборните нагласи и как върви кампанията до момента.

„Акцентът на кампаниите през 2021 година и основният слоган, който се чуваше, беше свързан с борбата с корупцията. Сега тази тема печели едва 43%, ако мога да използвам термина „печели“. Тя е изместена от притесненията на хората за това какво следва през есенния и през зимния сезон, как те ще се справят с повишаващата се инфлация, която удря всеки един от нас като потребител“, отбеляза Евелина Славкова.

„В някаква степен войната в Украйна остана на заден план, но не мога да не подкрепя, че за основна част от българското общество социално-икономическата, финансовата тема, се превръща в основна такава. Оттук насетне, това да го трансформираме директно в мотивация за гласуване и за участие в изборите, трябва малко по-внимателно да погледнем“, каза от своя страна Добромир Живков.

 

Според мен, три са основните стълба на тази кампания. Едни от политическите сили искат да се борят с последствията от инфлационната криза, да възстановяват стабилността, да възстановяват държавата от хаоса. Други се борят за смяна на управленския модел, който имахме през последните повече от 10 години. А трети се опитват да играят на геополитическата ос и това противопоставяне между евроатлантизъм и проруска ориентация. Но и трите не могат да бъдат избегнати, не могат да бъдат незасягани в този момент. Защото през последната година и трите определят до голяма степен дневния ред на нашето общество.

Добромир Живков, „Маркет линкс“

„Най-малкото чуваме заявки за справяне с тези проблеми, които се натрупаха в последната една година. 77% посочват, че е много важно следващото правителство да реши проблема с повишаващите се цени на газа и електроенергията. Виждаме как обществото е фокусирано най-вече върху този проблем. 74% са свързани с опитите на бъдещото Народно събрание и бъдещото правителство да решава проблеми, свързани с обедняването на българското общество“, посочи Славкова.

 

Всичко е съсредоточено върху доходите на хората, инфлацията и невъзможността те да се справят с повишаващите се разходи – било то комунални, дори и свързани с основни хранителни продукти. Всяка една политическа сила, която се опитва да измести фокуса или кампанията ѝ е фокусирана върху други теми, по-скоро ще загуби или няма да бъде чута, отколкото ще спечели позитиви.

Евелина Славкова, „Тренд“

„Гледайки общо на нещата, няма как да не се съгласим, че всеки се интересува как ще премине през тази зима, как ще се справи с разходите си, как ще стигне до, да кажем, май месец догодина“, потвърди Живков.

„От друга страна, трябва да кажем, че има и сегменти в обществото, за които това не е най-важния приоритет. Естествено, това са хората, които са със средни, над средни доходи. Има такива сегменти и затова виждаме, че партиите интуитивно, а и не само, се насочват коректно към тези сегменти и се опитват да говорят на своите и на потенциалните си избиратели. Но нека да отбележим: да, вероятно до края на кампанията геополитическата тема ще отстъпва, но тя стои като един латентен фон върху който могат да се развиват други въпроси – като ценностна ориентация, като икономическа зависимост, като горивна диверсификация и т.н. И партиите трябва да са готови да отговарят при срещите си с избирателите дори на такива въпроси“, смята още социологът от „Маркет линкс“.

 

Целия разговор вижте във видеото.