Свят

МВФ иска повече „умни“ инвестиции в Африка

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Управляващият директор на Международния валутен фонд каза, че измененията на климата могат да създадат "отлични възможности" за частния сектор в Африка. Кристалина Георгиева добави, че инвестициите в нисковъглеродна икономика може да създаде работни места.

 

Африка е непропорционално засегната от климатични явления – суши, наводнения, ерозия на бреговете. И това води до глад, до повторен риск от глад в Африканския рог. До несигурност за континента, но и за останалата част на света, защото отчаяните хора са склонни да търсят възможности другаде. Защо е критично да се съсредоточим върху адаптацията? Защото тя всъщност може да създаде отлични възможности за растеж на частния сектор.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Десетки държавни глави, хиляди дипломати, преговарящи за климата, бизнес лидери, активисти и журналисти са се събрали в курортния град Шарм ел-Шейх на Червено море, за да дискутират ефективни начини за изпълнение на целите за климата.

Климатичните сътресения подкопават макроикономическата и финансовата стабилност. От друга страна, инвестирането в нисковъглеродна, устойчива икономика отваря възможности за работни места. Всъщност работните места във възобновяемата енергия са много повече и по-добре платени от традиционните работни места във въгледобива. Виждаме това от гледна точка на МВФ.

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

Има недостиг от 40 милиарда долара за финансиране на адаптацията на Африка към климатичните цели, а това означава загуба на животи, на средства за препитание и икономическа амортизация, каза Патрик Веркоойен, главен изпълнителен директор на Глобалния център за адаптация.