Европа

Напрежението между Косово и Сърбия остава високо

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

За първи път бивш командир от Армията за освобождение на Косово беше признат за виновен за военни престъпления от специалния трибунал в Хага.

Салих Мустафа е осъден на 26 години за убийства и изтезания в затвора, който е ръководил по време на конфликта за независимост със Сърбия в периода между 1998-99 г.

Изглежда съществува погрешно схващане, че тези обвинения са повдигнати срещу Армията за освобождение на Косово като такава или срещу народа на Косово като цяло. Нищо не би могло да бъде по-далеч от истината. Именно народът на Косово чрез парламента е избрал да създаде тази институция и да ѝ даде правомощия.

Мапи Велт-Фолия, председателстващ съдия

Мустафа многократно е отричал обвиненията. 

Присъдата идва в момент, в който напрежението между Белград и Прищина отново ескалира. Сърбите издигнаха барикади и блокираха главните пътища в северната част на Косово в знак на протест срещу ареста на бивш полицай.

Протестиращи се събраха пред сградата на президентството в Белград в подкрепа на сърбите в Косово. 

По-рано Сърбия официално поиска нейни сили за сигурност да се върнат в Косово въпреки предупрежденията на Запада, че подобни призиви едва ли ще бъдат приети и само ще покачат напрежението в тази част на Балканите.