Европа

ЕС и САЩ призоваха Косово и Сърбия да не разпалват етническа криза

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

ЕС и САЩ призоваха Косово и Сърбия към сдържаност, както и да не разпалват етническата криза.
В Прищина специалният представител на Брюксел Мирослав Лайчак и специалният представител на Вашингтон за Западните Балкани Габриел Ескобар разговаряха с министър-председателя на Косово Албин Курти.

Призоваха както Косово, така и Сърбия към сдържаност и да не разпалват етническата криза. 

 

И не мисля, че можем да си позволим да чакаме да се случи нещо лошо. Напрежението не помага на никого и не мисля, че някой е доволен от ситуацията. 

Мирослав Лайчак

Надявам се, че в най-близко бъдеще ще намерим решение на тази криза. Много съм окуражен, че специалният представител на ЕС е тук, и също така изразявам подкрепата си за неговите усилия за постигане на напредък по германското и френското предложение.

Габриел Ескобар

За пореден ден етническите сърби в Северно Косово са издигнали барикади като са блокирали основни пътища в знак на протест срещу неотдавнашния арест на бивш полицай – етнически сърбин, от косовската полиция, по обвинение, че е участвал в организирането и нападението срещу полицията. 

Напрежението в района остава високо, като преди дни сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще поиска от водените от НАТО мироопазващи сили KFOR да разрешат разполагането на 1000 сръбски войници в населената със сърби северна част на Косово.