Добро Утро, Европа

Напрежението в Косово: Как сърбите приемат блокадите на основните пътища?

От Euronews България Euronews България

Напрежението в Северно Косово остава високо. Етническите сърби в Косовска Митровица изразиха подкрепа за своите събратя, които блокираха пътища в региона. Недоволството им бе провокирано от ареста на бивш полицай от косовските части.



- Трябва ли сърбите да останат на барикадите?

- Мисля, че трябва.

- Защо?

- Това е единственият ни начин да покажем, че не искаме да живеем в Косово под терора на Прищина. Това е последният ни шанс. Всичко, което направихме и казахме досега, беше в полза на сътрудничеството, но албанците не го приеха. Те потъпкаха всичко, не го уважиха. И знаете ли, това не е по вина на албанците, нито на Косово. Проблемът е в Европейския съюз, който подкрепя този терор. Те са на тяхна страна и никога не е критикувала техните ходове, винаги ги е подкрепяла. Винаги когато албанците предизвикат инцидент, ЕС призовава за споразумение. А ако сърбите направеха нещо, веднага щяхме да бъдем осъдени. Те искат от нас да свалим барикадите и това е ясно доказателство, че Европейският съюз е на тяхна страна и че ги подкрепя.



- Трябва ли сърбите да останат на барикадите?

- Ние трябва да останем на барикадите. Виждате, че нямаме живот, нямаме нищо. Обикаляме насам-натам.



- Трябва ли сърбите да останат на барикадите?

- Сърбите трябва да останат на барикадите. Това е форма на протест поради недоволство. Въпреки че този протест не се признава от никого извън тази среда. Доколкото виждам, дори и от сръбското държавно ръководство.