Добро Утро, Европа

Ситуацията в Косово: Западът призова за премахване на блокадите

От Euronews България Euronews България

Протести, отложени местни избори и блокади на пътища - това са част от събитията, които покачиха напрежението в Косово през последните седмици. Повече по темата разказва колегата ни Косове Гьоци от Euronews Albania.

Постигането на последното споразумение между Прищина и Белград в Брюксел сякаш сложи край на напрежението в Северно Косово. Това стана, след като правителството на Косово се съгласи да отложи крайния срок за регистрационните номера, следвайки исканията на международните партньори. Определянето на датата за извънредни избори на 18 декември след оставката на кметовете на общини в северната част обаче не беше приветствано от сърбите.

Напрежението отново се покачи миналата седмица, след като сърби попречиха на служители на Централната избирателна комисия да изпълнят задълженията си по подготовка на изборния процес. Те нанесоха щети на офиси на комисията. Използваха и оръжия. Това накара правителството на Косово да увеличи полицейските сили и да арестува лице, заподозряно като отговорно за инцидентите.

Напрежението, атаките срещу членове на EULEX и блокирането на пътища бяха осъдени от Великобритания, ЕС и Съединените щати. Те поискаха потушаване на напрежението и премахване на барикадите. Блокадите продължиха дълго. По-рано на места се чуха стрелби и експлозии. 

Косове Гьоци, Euronews Albania