Европа

Косово официално подаде молба за присъединяване в ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В исторически момент за Косово министър-председателят Албин Курти подаде официална молба за присъединяване към ЕС. Косово е последната страна от Западните Балкани, която прави това, но е само първа стъпка от едно дълго пътуване, изискващо реформи и икономическо приспособяване.

 

Повтарям, не искаме ускорена процедура, не искаме задна врата към интеграция в ЕС, а искаме да се присъединим към ЕС възможно най-скоро. Вярвам, че с нашата отдаденост и желание ще променим мнението и на евентуалните скептици.

Албин Курти, премиер на Косово

Постоянното напрежение между Прищина и Белград, който все още смята Косово за част от своята територия, е една от основните пречки по пътя на двете страни към ЕС.

Не знам по какви критерии се определя дали една територия е държава или не. Дали един, дори най-големият, член на ЕС смята така, дали всички те смятат така, или се основава на членство в ООН? Ще се борим с всички сили, за да защитим нашите държавни и национални интереси.

Александър Вучич, президент на Сърбия

През 2008 г Косово едностранно обяви своята независимост, но 5 държави-членки на ЕС, отказаха да я признаят. Освен съпротивата на Сърбия, това ще бъде още едно сериозно препятствие пред балканската страна.