Европа

Д-р Бисер Банчев: Кризата в Косово може да бъде избегната само с международна намеса

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ескалацията вече е достигнала до такава степен, че дори и най-малкият повод може да предизвика съвсем непредвидими последици. Тук става дума за поредица от натрупващи се конфликти.

Това коментира интервю за PrimeTime д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН.

„За мен много причина за много по-голям конфликт е отказът на косовското правителство да назначи представител на сръбската партия в правителство“, отбеляза д-р Банчев.

Опасност от провокация има и от двете страни.

„Част от тежката техника е собственост на косовски сърби и тя е била изкарвана многократно“, коментира д-р Банчев циркулиращите в медийното пространство кадри на сръбска военна техника, предвижваща се към границата с Косово.

По думите на експерта такива критични моменти на Балканите не бива да съвпадат с подобни кризи в световен мащаб.

Големите държави не могат да отделят толкова внимание и ресурси към един проблем, който от една страна е сравнително малък, но от друга все пак се намира на Европейския континент, което може да създаде много неприятни последствия.

„От една страна имаме един краен циник – Александър Вучич и неговия екип, който може да блафира докрай, но винаги може да прецени кое е изгодното в момента да приеме. От друга страна пък имаме един безкраен идеалист като Албин Курти, който може би е най-почтеният албански политик, но това може да му изиграе лоша шега, защото понякога почтените не са склонни да правят отстъпка“, подчерта д-р Банчев.

По неговите думи реалното решение на кризата в Косово е засилено участие на международните умиротворителни сили.

„Руските военни в Сърбия нямат пълен имунитет, докато натовските и американски войници имат пълен имунитет именно заради това да преминават лесно в Косово и създават някаква минимална стабилност“, отбеляза още експертът.

Целия разговор вижте във видеото.