Euronews Сега

Вучич: Готови сме да защитим етническите сърби в Косово

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напрежението в Северно Косово остана високо за втора поредна нощ, като етнически сърби блокираха пътища в знак на протест срещу ареста на бивш полицай от косовските части.

Сръбският президент Вучич призова за мир, но предупреди, че сръбската армия е готова да защити "родината" от всякакви посегателства. Вучич свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност за оценка на обстановката.

 

Важното е, че ние призоваваме албанците и сърбите да запазят мира, да успокоят ситуацията. Призовавам сърбите в Северно Косово и Метохия да бъдат спокойни и да не се поддават на провокации. Взехме някои мерки за защита на родината ни, издадох заповеди и Съветът за национална сигурност ги прие.

Александър Вучич – президент на Сърбия 

Пътища в Северно Косово бяха блокирани с камиони и и други тежкотоварни средства ден, след като Вучич заяви, че ще иска от мироопазващите сили на НАТО в Косово – КейФОР, разрешение за разполагане на 1000 сръбски войници в населената предимно със сърби северна част на Косово, твърдейки, че те са подлагани на унижения и тормоз.

Въпреки че насрочените за този месец местни избори в Северно Косово бяха отложени за април догодина, това не успокои обстановката и пътните блокади не бяха вдигнати.

 

Известни са усилията на Сърбия да извади въпроса за нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия от Европейския съюз и да го отнесе до Съвета за сигурност на ООН, където две страни от Азия (Русия и Китай) са постоянни членове.

Албин Курти – премиер на Косово

Курти нарече сърбите, които блокират пътища, престъпници. Той все пак изтъкна, че правителството му цели сключване на финално споразумение с Белград, но при безусловното признаване на Косово като независима държава.

Ръководителят на мисията на ЕС в Косово, ЕУЛЕКС, Ларс-Гунар Вигемарк призова за незабавно спиране на насилието и избягване на всякакви провокации.