Европа

Косовски полицай е ранен в Северно Косово преди изборите

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Косовски полицай е ранен в Северно Косово, малко след като в района, населен предимно с косовски сърби, бе засилено полицейското присъствие на фона на ескалацията на напрежението там.

Група въоръжени мъже в автомобил са нападнали полицейски патрул. В резултат на инцидента служителят на реда е бил ранен леко и са нанесени значителни материални щети на полицейската кола. Раненият полицай е откаран в болница и е започнало разследване на инцидента, станал в община Звечан, Северно Косово.

Косовската полиция засили присъствието си в четирите общини на север, където живеят предимно етнически сърби. Планирано е там да се проведат предсрочни местни избори на 18 декември, тъй като сръбските кметове в Северно Косово, заедно с местните съдии и около 600 полицаи, подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Не е ясно дали планираните избори, на които се противопоставя значителна част от етническите сърби, ще могат да се проведат нормално в тези общини. Ръководителят на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович осъди засилването на присъствието на косовската полиция в Северно Косово, определяйки го като насилствен и незаконен акт. Той заяви, че Белград ще разгледа възможността за връщане на 1000 сръбски представители на силите за сигурност в Косово.

Вътрешният министър на Косово Джелял Свечля каза, че засилването на полицейското присъствие в Северно Косово е нужно, за да се гарантира сигурността там.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.