Европа

Безпокойство в съседите на Хърватия заради присъединяването ѝ към Шенген

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хърватия очаква да се интегрира в европейското Шенгенско пространство от 1 януари 2023 г. Новината обаче предизвиква безпокойство сред нейните съседи извън ЕС като Босна и Херцеговина и Сърбия. Те се опасяват от още по-голяма изолация, тъй като Загреб ще трябва да засили охраната по границите си с тях.

Има възможност контролът да стане по-небрежен и нещата да се забавят още повече. Не виждам подобрение.

Душан, сръбски шофьор

Хърватската гранична полиция изпълнява всички законови процедури на ЕС от деня, в който влязохме в ЕС – 1 юли 2013 г. Не смятам, че ще станем свидетели на големи опашки на границата.

Иван Полич, заместник-директор на Гранична полиция – Хърватия

Освен потенциалните тревоги за трудности при преминаване на границите, Босна и Херцеговина се опасява, че ще остане изолирана, което ще изостри разделенията вътре в нея.

Чувството за изолация, за разделение между Босна и Херцеговина и Хърватия също ще се засили. С настоящата политика на ЕС към Босна и Херцеговина, а също и към Западните Балкани, няма надежда, че в обозримо бъдеще това разделение ще намалее, всъщност вероятно ще се засили.

Аднан Черимагич, старши анализатор за Западните Балкани в Инициативата Европейска стабилност

Междувременно бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич заяви за Euronews, че разширяването на външните граници на ЕС ще донесе подобрения в региона.

Това не е разширяване. Това е консолидация на европейската територия. Тези страни (Босна, Сърбия, Северна Македония, Косово и Черна гора) са заобиколени от територия на ЕС и това е въпрос на европейска сигурност. Тези държави извън Съюза никога не могат да бъдат изолирани в смисъл на изграждане на стена, защото всъщност са заобиколени от ЕС.

Весна Пусич, бивш министър на външните работи на Хърватия

С пълноправното присъединяване на Хърватия към Шенген, ЕС се надява да помогне за стабилизирането на Западните Балкани.