Общество

Бивш правосъден министър за Шенген: Би било добре да има координирани действия с Румъния

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Би било добре ако с Румъния предприемем координирани действия. Един мек дипломатически отпор може да даде страхотни последствия. Румъния е изключително важна държава в момента, заради конфликта в Украйна. Ние също, защото сме на границата на миграцията.

Това заяви в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria бившият правосъден министър Антон Станков. Той допълни, че е Европа няма задълбочен доклад на кое предизвика засилената миграция.

Станков не вярва да има разделяне на България и Румъния по пътя им Шенген.

Причините са няколко – те са в общия план на неспособността на ЕК да налага решения, първо. Тя дава положителна оценка за България от 2011 година насам по тази тема. В същото време се вижда, че никой не се съобразява с мнението на ЕК. Вторият план на противоречие е във вътрешнополитическите причини и в Нидерландия, и в Австрия, която също се оказа, че е наш, условно казано, противник.

Според Станков зад тези вътрешнополитически причини за блокадата ни в Шенген се крият и икономически интереси и даде пример с транспортния бранш, където българските компании не са равнопоставени с останалите държави членки на ЕС.

„Третият аспект на проблема е нашата некоординирана външна политика за последните години“, коментира още Станков.

„Да припомня, че ние нямаме свободен визов режим със САЩ, което също е проблем, аналогичен на този с Шенген“, посочи още бившият правосъден министър.

Нашето недоволство се вижда и е основателно. Имам чувството, че много ни подценяват. Те не знаят с кого са се хванали.

По думите на Станков Източна Европа остава в наше лице и в лицето на Румъния, като на втора скорост.

„Трябва да го обърнем в предимство – България трябва да има адекватна външна политика и то на всички нива – натиск от всички посолства във всички държави членки на ЕС“, отбеляза още той и уточни, че не става въпрос за блокиране на решения, но много внимателно обсъждане на всички предложения, идващи от страна на ЕК, ЕП.

Целия разговор вижте във видеото.