Политика

След четири часа дебати и двата антикорупционни законопроекта бяха приети на първо четене

От Euronews България Euronews България

След 4-часови дебати народните представители одобриха и двата антикорупционни законопроекта, разглеждани днес в парламента – този на Министерски съвет и този, внесен от Кирил Петков и група депутати.

Законопроектът на „Продължаваме промяната“ беше подкрепен с 138 гласа "за", а законопроектът внесен от Министерски съвет получи 113 гласа "за", съобщи БГНЕС.

Целите и на двата законопроекта са общи – разделяне на Антикорупционната комисия на две, едната от които да има разследващи функции.

Дебатите не преминаха без спорове между депутатите и размяна на взаимни обвинения.

Петър Петров от „Възраждане“ упрекна „Продължаваме промяната“, че са преписали 77% от своя законопроект от сега действащия закон на ГЕРБ. Той коментира, че в законопроекта на ПП е записано, че вместо на разследващите инспектори да се даде да използват системи като ГРАО например, е записано, че те ще могат да използват безплатен градски транспорт и хумористично посочи, че може би трябва да им се даде и безплатна карта за фитнес, с която да борят корупцията.

„Знаете ли как се казва, когато препишеш законопроект на ГЕРБ, президентът ви го каза, нарича се шарлатания“, каза той.

Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ пък му отговори, че „с по-малко от 1 процент промяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната“.

Смиляна Нитова от БСП каза, че ще подкрепят и двата внесени законопроекта за противодействие на корупцията.

„Борбата с корупцията е дълъг и сложен процес. Гражданите имат очаквания към нас да създадем добър закон“, категорична беше тя.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров посочи:

„Трябва да предприемем конкретни действия и да се концентрираме на резултатите. Няма никой над закона и когато бъдат нарушени правилата, следва да се понесе отговорността и най-вече трябва да се понесе от хората, които са по най-висшите етажи на властта, защото по този начин ние даваме пример за цялото общество“, каза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за правителство преди и сега наблюдаваме същото.

„Според нас и двата законопроекта имат много слабости и трябва много работа за отстраняване на тези слабости“, заяви тя и добави, че те ще подкрепят и двата законопроекта.

„Ние сме сигурни, че за да работи, който и да е орган създаден със закон, на първо място тя трябва да бъде натоварена с доверието на българските граждани, политиците и нашите партньори. Ако не започнем да спираме езикът, който използваме спрямо българските институции, ако не се опитаме да се противопоставим на ползването им като бухалки, всички заедно, доверието в българските институции никога няма да го има“, категорична беше тя.

Атанасова заяви, че е крайно време е да спрат с политическото говорене.