Политика

Йотова за Шенген: Не трябва да допускаме двоен стандарт към страната ни

От Euronews България Euronews България

В случай, че България не бъде приета отново в Шенгенското пространство, ще продължат усилията на държавата на всички нива и не трябва да даваме повод към страната ни да се проявява двоен стандарт. Това заяви днес във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, по време на участието си в церемонията по награждаването на талантливи студенти във ВТУ.

„Аз не бих предавала такова голямо значение на който и да е журналистически филм по тази тема, който трябва да обслужи една теза: България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм, за това как се стреля по български граничари и че има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха! И в името на паметта на тези момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по –категорични и по-справедливи- говоря от европейска гледна точка. Що се отнася до нашето членство, ние ще изчакаме крайното решение, ще видим последните аргументи, отново решението е политическо- така, както стана 2011 година! И най- вече да не даваме никакъв повод да се проявява към България двоен стандарт. За мен изключително вредно в тази ситуация целият ажиотаж, целият шум край Шенген, да бъде използван и политическите партии в България да се замерят с това, че не ни приемат в Шенген!“, коментира вицепрезидентът.

Йотова коментира още и че след формулата, предложена от първата политическа сила за експертен кабинет, сякаш партиите са се убедили, че не е възможно да се състави редовно правителство и са започнали своите предизборни кампании.