Политика

Донев и Василев в битка с метафори: "Полетът на гълъба" срещу "Фокуса за сламката" (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

„Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна политическа слава. Присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и законодателна работа“.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. Той не уточни какво и кого има предвид, но вероятно прави препратка към внесения от "Продължаваме промяната" сигнал в ДАНС по темата с ГКПП "Капитан Андреево".

Донев добави още, че искането за изслушването му в парламента по темата за Шенген е "пиар фокус, който се използва като сламка".

"Една дума на дипломацията, произнесена в точния момент, може да промени ситуацията. Присъединяването в Шенген ще стане с работа, включително законодателна", каза още Донев.

Шенген е много важна тема за българското общество. Знаем, че премиера е човека, който трябва да представлява България в ЕС и да води всички разговори в това число с представителите на другите държави.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в кулоарите на парламента.

"Не ме карайте да коментирам за полета на гълъба. Ние говорим за границата от май месец, а не от последните два дни. Оттогава взехме мерки, за да може "Капитан Андреево" да бъде запушено като дупка в европейската граница, а служебният кабинет, за съжаление, вместо да продължи тези усилия не само, че ги спря, а ги върна обратно", отговори задочно от парламента бившият министър на финансите Асен Василев. 

Василев каза, че искат изслушването, за да знаят какво са коментирали представителите на другите държави с премиера във връзка с отказа за приемане на България в Шенген.

От БСП критикуваха служебния кабинет, че не е достатъчно активен в комуникацията с Парламента.

 

 

Служебното правителство очаква Парламентът да приема закони по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да дадем още един тласък за приемането ни в Шенген. И в същото време очаква това от нас, но не желае да дойде да обсъдим, решим и да приемем тези закони.

Корнелия Нинова – председател на БСП

Според Демократична България, причината за отказа не е вътрешно-политическата обстановка.

 

Това, че за 50 евро можеш да минеш българската граница, е някаква спекулация, която се разиграва. Проблемите са много по-сериозни и те са свързани с върховенството на закона.

Атанас Атанасов – съпредседател на Демократична България

Единствено „Възраждане“ заявиха задоволство от отхвърлянето на България от Шенген, с мотива, че това ще ни спаси от мигрантски натиск.

 

Първо, предпазват ни от това да се превърнем в „гара разпределителна“ за нелегалните мигранти. Без да го искат ни предпазват, макар че в перспектива това са предвидили, аз съм убеден в това. И второто нещо което е, разкриват лицемерието и двойнствеността на европейската политика като цяло.

Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“

Служебният премиер Гълъб Донев ще бъде изслушан в Народното събрание в петък, а темата е Шенген.