Европа

Австрия казва официално „не“ на България и Румъния за Шенген

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Той направи това изявление по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

 

Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността.

Австрийският канцлер Карл Нехамер

Реакции веднага последваха от българския и румънския държавен глава.

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас. Това заяви президентът Румен Радев в Тирана. Това го знам от разговорите с двете държави, които все още се колебаят, посочи той. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да си свършим работата и в България. Затова моят апел към всички политически партии е - нека тази тема не се политизира, нека не се използва за лична разправа между партийни лидери, подчерта Радев.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент, информира „Румъния джърнал“.

"Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението до там, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни", заяви държавният глава на Румъния.

Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък.