Политика

Донев: България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още три дни

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след проведената среща в Министерски съвет във връзка с действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Независимо от това в отговор на поставени от отделни от наши въпроси в последните месеци бяха две проверки, организирани от ЕК по инициатива на България и Румъния. Проверките бяха фокусирани върху изпълнението на техническите критерии от страна на България. И двете проверки завършиха с положителни за България доклади. В допълнение отделна проверка извърши и посолството на Австрия в София. Резултатът същи е положителен. Резултатите от тези проверки отново за пореден път показаха, че България покрива всички критерии за Шенген“, каза служебният премиер.

Той отбеляза със съжаление, че въпреки отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе участие в тези проверки.

В този смисъл изразените от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на ЕК, противоречат на позициите на всички държави членки, но и на недвусмисленото становище на ЕП“, каза министър-председателят.

Донев напомни, че още през 2019 г. ЕК е излязла с позиция, че България е покрила 6-те основни критерия по механизма за сътрудничество и проверка и не се налага изготвянето на нови доклади. “Независимо от това по инициатива на България от страна на ЕК беше направена допълнителна оценка съобразно критериите на механизма за сътрудничество и проверка. В резултат ЕК изрази положителното си становище, което бе изложено в нейна комуникация разпространена до всички държави членки”, обясни той.

Трябва да сме изключително прецизни в тези три оставащи дни. Това заяви служебният министър на вътрешните работи и обществен ред Иван Демерджиев.

Той каза още, че на предположенията на премиера на Нидерландия противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС, както и от проверката, извършена от посланика на Австрия, която ни дава надежда, защото беше изключително обстойна. „Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си. Основните възражения на Нидерландия не са свързани с отбраната на границите, а с прилагането на CVN механизма, който отпадна през 2019 г.“, каза той.

Нидерландия очаква доклад какъвто не може да получи. Спорно е дали такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС”, каза Демерджиев.