Общество

Йордан Божилов: Много работа имаме, за да си гарантираме участие в Шенген

От Марина Матева Марина Матева Журналист

Очаквам България и Румъния да не получат зелен картон за членство в шенгенското пространство.

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият министър на отбраната и настоящ директор на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Най-важният въпрос е защо се получи това. Дали не сме били достатъчно активни в показване на това, че България наистина полага изключително много усилия да пази външната граница на ЕС. Дали има някакви други причини. Така че това задължително трябва да го направим като анализ и да се фокусираме върху механизмите, които да ни позволят все пак да бъдем приети в Шенген.

 

Защо е важно да бъдем приети в Шенген? Първо, това показва единството на ЕС. Второ, това е много важно за нас чисто репутационно, защото влизайки в Шенген ще увеличим доверието и на инвеститори и на други партньори. И си мисля, че ще получим повече солидарност и съдействие за охрана на тази основна на този етап граница, през която минава един огромен поток от Азия и Близкия Изток.

Шенеген е изключително сложна система. Тя не е само премахване на вътрешните граници. Това е една огромна информационна система за всички лица, които минават границата. Шенген е свързан с контрол върху стоките, които влизат в ЕС. Свързан е и с издаване на документи за самоличност и др.

Преди години с КПКОНПИ започнахме анализ на корупционния риск, свързан с влизането в Шенген. За съжаление по определени причини този проект не можа да се реализира докрай. Но ние анализирахме къде могат да бъдат ключовите моменти и се оказа, че не само на ниво централна власт имаме достъп до шенгенската система, но това е и местна власт и органи на централната власт по места. Изключително много работа има, за да се гарантира участието ни в Шенген.

 

Мисля си, че трябва да акцентираме върху единство, солидарност, това, че сме изпълнили техническите критерии. Много важен въпрос е как се правят оценките в рамките на ЕС. Когато една държава започне да налага своя вътрешен дневен ред върху общите решения на ЕС, за мен това ще бъде пагубно за самия ЕС.

От тази гледна точка трябва да започнем много силна работа в европейските институции и с различни страни-партньори в ЕС. Включително трябва да работим много силно с Нидерландия и Австрия. Естествено да анализираме, кои са основните проблеми, които водят до това решение. В никакъв случай не съм привърженик на една конфронтационна политика по отношение на тези държави. Това ще бъде контрапродуктивно.

България има какво да предостави на Украйна. Имаме системи въоръжение, имаме боеприпаси, които не са ключово необходими за нашата отбрана, но пък са изключително важни за това Украйна да може да защитава своята територия. България е една от малкото страни, които имат на склад боеприпаси с голям калибър. Ние бяхме една от най-милитаризираните държави на глава от населението по времето на Студената война.

Вижте цялото интервю във видеото.