Европа

Страните от ЕС договориха нови санкции срещу Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Страните от Европейския съюз подкрепиха 9-ия пакет санкции срещу Русия, предложени от Европейската комисия заради инвазията в Украйна.

Мерките на Брюксел засягат близо 200 физически лица и три руски банки. Предвидена е пълна забрана на трансакциите на Регионалната банка за развитие. Освен това ще бъдат наложени ограничения, свързани с излъчването на 4 руски телевизии, инвестициите в минното дело и износа на електроника, която може да бъде използвана от руската армия за производство на оръжия.

До момента Европейският съюз е санкционирал над 1200 лица и близо 120 организации. Блокът се готви да ограничи цените на руския газ.

Държавите членки се споразумяха да предоставят 18 млрд. евро на Украйна, след като по-рано през седмицата Унгария свали ветото върху финансирането. Украинският президент Володимир Зеленски нарече мярката "много добър резултат".

Тази година Европейският съюз подкрепи Украйна финансово с 19.7 млрд. евро. И отново благодарение на чешкото председателство нашето предложение за допълнителни 18 млрд. за 2023-та беше прието. Европейският съюз е на преден план в подкрепата към своя съсед. Така трябва да бъде и занапред.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Междувременно от САЩ наложиха санкции на руския бизнесмен Владимир Потанин и на търговската банка "Росбанк", която се предполага, че той е придобил по-рано тази година. Ограничения са наложени и на 17 фирми, свързани с банката ВТБ.