Европа

Фон дер Лайен: Справихме се с ограничените доставки на руски газ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейският съюз се е справил с ограничените доставки на руски газ, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия намали доставките си с 80%, ако сравним септември тази година със същия месец миналата година. И всички знаем, че тези ограничения оказаха безпрецедентен натиск върху глобалния енергиен пазар и сериозен удар върху енергийната система в Европа. Искам да подчертая, че въпреки тези огромни съкращения успяхме да се справим, да устоим на изнудването. Действахме, и то успешно.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

По думите на фон дер Лайен интересът на страните членки за съвместно купуване на газ също се засилва, защото "осъзнават, че е важно". Тя подчерта, че задължителното запълване на капацитета на хранилищата в Европа е дало резултат и към момента те са запълнени на 90%, което е повече от поставената цел.

Следващата година обаче е възможно да има недостиг на синьо гориво, предупреди шефът на Международната агенция по енергетика.

Кризата не е приключила. Следващата година може да е по-трудна от тази. Може изобщо да няма доставки на руски газ, пазарът на втечнен газ ще е много натоварен и може да не успеем да извлечем ползи от меките температури. Това означава, че може да имаме проблем.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика

Според агенцията по енергетика блокът трябва да вземе още мерки за енергийната си сигурност. Оттам посочват, че недостигът на газ през 2023-та може да достигне близо 30 млрд. кубични метра, а едно от решенията е увеличаване на дела на възобновяемата енергия.