Euronews Primetime

Унгария премахна тавана на цените на горивата, бензинът поскъпна

От Euronews България Euronews България

Унгарското правителство премахна тавана на цените на горивата, след като държавната петролна компания МОЛ предупреди за недостиг на бензин и дизел.

Търсенето незабавно се увеличи и вносът намаля.

 

Два дни след влизането в сила на санкциите срещу руския петрол, унгарското правителство премахва горната граница на цената на бензина по предложение на петролната група МОЛ.

Гергей Гуляш – началник на кабинета на премиера Виктор Орбан

Унгария е шампион в Европа по ниво на инфлация – над 20%. Обосновката на правителството за ръста на цените обаче противоречи на фактите.

Шандор Жирош, кореспондент на Euronews: Не е вярно, че правителството е трябвало да премахне горната граница на цената на бензина заради санкциите на ЕС, тъй като петролното ембарго върху руския петрол не важи за Унгария.

Виктор Орбан, смятан за най-ревностния съюзник на Москва в ЕС, критикува санкциите, наложени на Русия за нейната агресия срещу Украйна, въпреки че страната му засега се придържа към тях.

Повече от една четвърт от близо 2000 бензиностанции в Унгария съобщават за недостиг на горива. На фона на задълбочаване на кризата, премиерът Орбан обяви, че правителството ще отнеме свръхпечалбата на държавната компания МОЛ, натрупана от продажби на горива.