Свят

Влиза в сила ценовият таван на руския суров петрол

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

От днес влиза в сила ценовият таван на руския суров петрол, договорен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, в опитат да се ограничат приходите от износ на Русия. Максималната цена е 60 долара за барел. През февруари следващата година. трябва да бъде въведен и таван на цените на рафинираните петролни продукти.

Ценовият таван на руския суров петрол внасян по море, договорен от ЕС, страните от Г-7 и Австралия, влиза в сила от днес, а през февруари следващата година се очаква да бъде въведен таван на цените и на рафинираните петролни продукти.

Сделката определя максимална цена на барел петрол от 60 щатски долара или приблизително 57 евро.

Тази цена обаче няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари. Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Предполага се, че таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика.

“Заедно с нашите партньори ние оставаме обединени и твърди в нашата позиция срещу руската жестока война“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В отговор на мерките, определени от Европейския съвет като част от от санкциите след нахлуването в Украйна, Москва заяви, че ще продължи да продава само на държави, които спазват пазарните условия. Опек, чийто член е страната, избра изчаквателна позиция, като запази нивата на производство, определени през октомври, непроменени. Тъй като от началото на конфликта ЕС е намалил вноса от Русия до под 30 %, а Русия е увеличила продажбите си на пазарите в Китай, Индия и Турция, въздействието на предприетите мерки остава ограничено. Горната граница на цените ще се усети само ако цените на петрола внезапно се повишат.

Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Москва е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия, заявиха руските власти.