Европа

Полша блокира "мегаспоразумението" на ЕС за помощ за Украйна и данъчно облагане

От Euronews България Euronews България
Poland Russia Ukraine War Donors Conference 22125492766018 Снимка: AP

Съпротивата на Полша възпрепятства усилията за ратифициране на споразумението на ЕС за минимален корпоративен данък и за изпращане на помощ в размер на 18 млрд. евро (19 млрд. долара) за Украйна, заявиха дипломати.

В понеделник 27-те държави-членки сключиха сложно споразумение, което даде зелена светлина както на помощта, така и на минималната 15-процентна глобална ставка на корпоративния данък.

Очакваше се така нареченото "мегаспоразумение", което включваше компромис с Унгария, освобождаващ част от замразените средства на ЕС, да бъде официално одобрено в сряда вечерта.

Но многократните крайни срокове за ратифициране на пакета се изплъзнаха, след като Варшава повдигна възражения срещу въвеждането на данъка.

Забавянето означаваше, че споровете се пренесоха на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, като по този начин се очакваше да се стигне до ожесточено противопоставяне.

Полша - един от най-яростните поддръжници на Украйна в рамките на ЕС - настоя, че не се противопоставя на финансовата помощ за Киев през 2023 г.

Но министър-председателят Матеуш Моравецки заяви, че е "изнудване" другите страни да твърдят, че парите за Украйна могат да бъдат договорени само ако сделката за корпоративния данък се осъществи.

Спорът идва в момент, в който Полша се опитва да убеди ЕС, че е постигнала достатъчен напредък в реформите, за да оправдае започването на получаването на 35 млрд. долара от фондовете за възстановяване на икономиката след края на Втората световна война.

Преди това Полша беше спряла плана за данъчно облагане, за да преодолее по-ранно препятствие в този процес, но преди месеци изглеждаше, че ще се откаже от противопоставянето си.

В отделен спор Варшава се противопостави и на новия пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, тъй като според нея другите държави от ЕС са се опитали да го смекчат твърде много.

Полша заяви, че опитите на крайбрежните държави, включително Белгия и Нидерландия, да отменят ограниченията върху продажбата на торове от Русия ще отслабят опитите на ЕС да накаже Кремъл.