Европа

Чехия и Полша изпращат електрически генератори на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

За десет дни в Чехия са събрани над 70 000 евро. Парите ще бъдат използвани за закупуване на електрически генератори за Украйна. Заради разрушената й инфраструктура от руснаците. 36 генератора ще бъдат доставени от Чехия в южната и източната част на Украйна.

Генераторите са жизнено необходими, те са в началото на списъка. Дори намерихме поправен 400-киловатов генератор. Той ще генерира енергия за водна компания в град с население около 100 хиляди души.

Вацлав Кепт, управител на благотворителна организация в Оломоуц

Освен Чехия, Полша също изпраща електрогенератори на Украйна.

В Херсон извън строя е цялата електропреносна мрежа. Обществените зарядни станции, които получават електричество от генератори, осигуряват възможност за зареждане на мобилни телефони. Градът е атакуван от Русия 260 пъти за една седмица. Други райони остават свързани към електрическата мрежа, поне за няколко часа на ден.

Да, ситуацията е трудна. Има недостиг на различни части. Критичната инфраструктура е с приоритет. До 60 процента от капацитета на мрежата е за захранване на населението. По този начин можем да разпределим натоварването по-равномерно, с оглед на принудителното прекъсване на тока. Има осветление по 5-6 часа в денонощието.

Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал изрази увереност, че Украйна има достатъчни ресурси, за да изкара зимата.