Европа

Русия не води преговори за коледно примирие

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия от никого не е получавала предложение за "коледно примирие". Няма такива предложения, а темата не е на дневен ред.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали на Москва е предлагано спиране на бойните действия

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да започне да изтегля войските си преди празниците като първа стъпка към намирането на мирно решение след повече от 9 месеца война.

След серията от внезапни контраофанзиви, които позволиха на Киев да си върне около половината от територията, превзета от Москва в първите дни на войната, нито едната от двете страни не е отбелязала особен напредък през последния месец.

Според военни анализатори може би през зимата ще има застой във военните действия, макар че ожесточените боеве в източната Донецка област продължават заради опитите на руските сили да превземат град Бахмут.

Вчера говорителят на Кремъл коментира, че мир с Киев е невъзможен, докато Зеленски не приеме "реалността" на бойното поле и най-вече руския контрол върху четирите анексирани през септември украински области след проведени "референдуми", които Киев, Западът и повечето страни членки на ООН осъдиха като принудителни и незаконни.

С днес руските сили многократно обстрелваха с ракети сградата на областната администрация на южноукраински град Херсон, който беше освободен от украинските сили на 11 ноември.